kreARTiviteti: Psikologjia, Arti dhe Kreativiteti

Kur mendojmë për “subjektiven” , zakonisht nuk kërkojmë të përcaktohet një përkufizim i vetëm semantik i kësaj shprehje, ajo që kërkojmë, është të eksplorohet një botë e tërë e të papërkufizueshmes. Duke shfrytëzuar këtë linjë mendimi, mund të themi se ekzistojnë dy dimensione, që ndonëse kanë misione të ndryshme, nuk i përjashtojnë aspektet multidimensionale në të cilat mund të supozohet se funksionojnë ngjashëm, po flasim këtu për Artin dhe Psikologjinë.

Pavarësisht se Psikologjia ka fokus më shkencor se Arti, të dyja këto shkrihen mes vete, edhe në anën profesionale. Psikologjia dhe arti kanë të bëjnë me të shkaktuarit ndryshim, të shprehurit dhe të qenurit gjithnjë e më të vetdijshëm rreth thellësisë së asaj që perceptojmë,  të kërkuarit e të formësuarit kuptim, të ndërtuarit një hapësirë të sigurtë të përjetimeve dhe emocioneve, të vlerësuarit e autenticitetit ashtu si dhe unikalitetit, bashkë me shumë aspekte të tjera duke mos lënë anash të krijuarit, si koncept i lidhur ngushtë me kreativitetin, që padyshim është proces kompleks dhe i pranishëm në këto dy fusha.

Bota e artit dhe psikologjisë ka një horizont të gjerë mundësish përpara, me hapësirë të mjaftueshme për të pasuruar aspektin e mirëqenies mendore personale dhe kolektive. Fatmirësisht me rikthimin e Revistës Psika si medium, po shkruhet një kapitull i ri sa i përket shëndetit mendor, duke siguruar një vend të sigurt e inkurajues për të gjithë krijuesit, puna e së cilëve gjithmonë do të vlerësohet! Andaj, ju ftojmë që këtë kapitull ta shkruani bashkë me ne, të gjithë ju krijuesit tanë “kreArtiv”!

Autore: Aulonë Zymberi

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë