, , , , , , , , , , ,

Letër nga redaksia: Pse Psika?

Vende të ndryshme në botë dhe njerëz të ndryshëm kanë parë lindjen e Psikologjisë në kohë e forma të ndryshme. Përgjatë historisë, temat psikologjike kanë qenë burim i kurreshtjes njerëzore dhe kanë gjetur shtëpi trajtimi që në qytetërimet e para. Pavarësisht mungesës së të kuptuarit shkencor të psikologjisë, siç ne e njohim sot, bindjet kulturore e fetare shërbenin si bazë e krijimit të kuptimit mbi veten dhe përjetimet që e bënin interpretimin e tyre për botën e tyre të brendshme dhe atë të jashtme, një rrugëtim të pashtershëm drejt vetes.

Sot, me vrap të një ritmi që u ngjason ritmeve të veprimeve që qëllim kryesor e kanë qartësimin e qëllimit të vetë veprimit, shkenca e Psikologjisë është duke ndryshuar dhe duke u zgjeruar vazhdimisht, dhe hulumtimet e zbërthimet e shtuara janë duke e aftësuar atë për t’i kuptuar më thellësisht dhe, pritshmërisht, për t’i adresuar e lehtësuar sfidat kryesore të përvojave njerëzore.

Në këtë vazhdë, e ardhmja e shëndetit mendor në Kosovë ishte duke shkuar në një drejtim, siç dukej shpresëdhënës, të një sistemi shëndetësor me bazë komunitare.

Përderisa në botë nga qëllimet kryesore të lëvizjeve të ndryshme të shëndetit mendor ishin luftimi i stigmës rreth shëndetit mendor dhe inkurajimi i qytetarëve që të merrnin ndihmë në raste nevoje, tek ne, mungesa e kësaj të dytës vinte si rezultat i ngurrimit të shkaktuar nga gjendja e raportuar më sipër dhe prezenca e madhe e asaj të parës, stigmës, vinte si rezultat i pamundësisë për të ofruar informata të kontekstualizuara e cilësore mbi shëndetin mendor në vend.

Iniciativa të tjera nga sektori joqeveritar filluan të shtoheshin ndërvite. Projeksionet buxhetore tejet të ulëta për organizim të sistemit të shëndetit mendor, nën përqindje të të gjitha rekomandimeve ndërkombëtare, ngjashëm si atë të Psikës, penguan punën e shumë nismave e shërbimeve të nisura nga organizatat e ndryshme joqeveritare në vend.

Njësojshmërisht, buxheti që vazhdon të ndahet për sektorin e shëndetit mendor në Kosovë, përkrah bazave ligjore të mangëta, përveç që pengon krijimin e shërbimeve të tjera, ai vazhdon ta pengojë edhe funksionimin e atyre të krijuara dhe mirëmbajtjen e atyre funksionale.

Në anën tjetër, viti 2020, me pandeminë COVID-19 në qendër, e gjen shoqërinë kosovare e cila ende po ballafaqohej me sfidat e pasluftës, me një ekonomi të dëmtuar—të cilën e dëmtoi edhe më shumë, papunësi të lartë—të cilën e ngriti edhe më lart dhe një prevalencë të lartë të problemeve të shëndetit mendor—intensiteti dhe territori i arritur i të cilave e bëri të pamundur injorimin e pashpjegueshëm që u ishte bërë deri më atëherë.

Në pritje aktive për angazhim emergjent dhe, njëherazi, të kujdesshëm të institucioneve përkatëse në përmirësim të gjendjes së shëndetit mendor në Kosovë, “Psika”, platforma më e madhe e eksplorimit të Psikologjisë dhe komunikimit të saj në të mirën shoqërore, po vjen sërish në mesin tonë.

“Psika” do të ketë për qëllim kryesor edukimin dhe informimin e komunitetit përmes përmirësimit të komunikimit dhe aplikimit të njohurive të Psikologjisë dhe shkencave të tjera shëndetësore, arsimore dhe shoqërore, në sfera të ndryshme të jetës.

Përveç shqyrtimit dhe trajtimit të mirëfilltë të evidencës shkencore, përderisa përpiqemi të mbledhim psikologë, akademikë dhe profesionistë të shëndetit mendor, të cilët do të krijojnë dhe kontribuojnë në materialet tona, “Psika” do të ofrojë hapësira të sigurta dhe konstruktive brenda revistës, ku njerëzit do të mund të reflektojnë mbi përvojat e tyre personale dhe t’i ndajnë mesazhet e tyre me komunitetin.

Me anë të materialeve tona, hapësirave të reja për dialog e diskutim, përmes objektivës së thyerjes së stigmës së problemeve të shëndetit mendor, ne synojmë të promovojmë nivele më të gjera të të kuptuarit të shëndetit mendor dhe çështjeve të tjera me rëndësi në shoqëri, duke integruar procese të shëndosha të avokimit për politika e praktika gjithëpërfshirëse të cilat shqyrtojnë çështjet e shëndetit mendor në raport me personat e grupeve me të ardhura të ulëta, minoritetet etnike, komunitetet LGBTIQ+, fëmijët dhe të rinjtë, gratë, burrat, të moshuarit dhe grupet e tjera shoqërore në vend.

Krejt në fund, “Psika” sot ju është falënderuese të gjithë juve që na besuat dhe na i hapët dyert për t’u kthyer sërish;

i është falënderuese Psikës së atëhershme për kontributin e saj me ndikim të pazëvendësueshëm gjatë kohës së saj të veprimit;

i është falënderuese të gjithë anëtarëve të Qendrës për Hulumtime Psiko-Sociale dhe Mjekësore që mbështetën procesin e kthimit të saj dhe pasuruan rrugëtimin e saj të ri në kushte plotësisht vullnetare;

dhe është falenderuese për të gjithë ju që keni ardhur deri në fund të këtij shkrimi dhe që do të vazhdoni të kontribuoni në përmirësimin e saj përmes komenteve, kritikave e rrëfimeve tuaja.

Përzemërsisht,
Veronë Perçuku

[email protected]

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë