Nevojiten reforma urgjente për kujdesin ndaj shëndetit mendor në burgjet e Kosovës (Lajm)

Një raport i fundit i Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) ka nxjerrë në dritë mangësi kritike në kujdesin ndaj shëndetit mendor që u ofrohet individëve që kryejnë vepra penale brenda institucioneve korrektuese të Kosovës. Pavarësisht mandateve ligjore dhe përpjekjeve të shtuara për të rritur ndërgjegjësimin, shumë të burgosur me çrregullime mendore ende po luftojnë për shërbimet e duhura të shëndetit mendor.

Raporti thekson parimin e barazisë, i cili kërkon që shërbimet shëndetësore në burgje duhet të përputhen me ato të disponueshme në komunitet. Megjithatë, praktikat aktuale janë të mangëta, duke i vendosur shpesh individët me probleme të shëndetit mendor në të njëjtat kushte si të burgosurit e tjerë pa mbështetjen e duhur. Kjo situatë jo vetëm që përkeqëson shëndetin e tyre, por edhe shkel standardet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut.

Raporti i QKRMT bën thirrje për një ndryshim paradigme në trajtimin e individëve me çrregullime të shëndetit mendor në këto institucione, duke kërkuar reforma të menjëhershme dhe gjithëpërfshirëse për të përmbushur standardet ndërkombëtare dhe për të mbrojtur të drejtat e të gjithë individëve, pavarësisht nga statusi i tyre ligjor apo gjendja shëndetësore.


Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë