A janë afatet e fundit vërtet stresuese?: Një studim në kohë reale i reagimeve emocionale dhe fiziologjike të studiuesve

Studimi përfshiu 10 studiues të cilët u monitoruan gjatë një periudhe disa mujore, ndërsa punonin me dhe pa afate. Ndryshe nga studimet e mëparshme që mbështeteshin në pyetësorët retrospektivë, ky studim përdori matje në kohë reale dhe multimodale, duke përfshirë të dhëna fiziologjike, vëzhguese dhe psikometrike. Aktivizimi simpatik i studiuesve u vlerësua duke përdorur matjet e djersës perinazale, të cilat ofrojnë një masë objektive të reagimeve autonome të trupit ndaj stresit. Për më tepër, reagimet emocionale të studiuesve u vlerësuan duke përdorur masat e vetë-raportimit dhe vëzhgimet e shprehjeve të tyre të fytyrës.

Rezultatet e studimit treguan se afatet nuk e rritën ndjeshëm aktivizimin simpatik të studiuesve. Në vend të kësaj, aktivizimi simpatik i studiuesve ishte i lidhur ngusht me sasinë e leximit dhe shkrimit që ata bënin, shtrirjen e përdorimit të telefonit dhe shpeshtësinë e pushimeve fizike që bënin. Këto gjetje sugjerojnë se pushimet fizike mund të ofrojnë një mekanizëm natyror për rregullimin e mbiaktivitetit simpatik në kërkimet e lidhura me tavolinë. Këto rezultate mund të informojnë hartimin e intervenimeve të ardhshme që mund të ndihmojnë studiuesit të menaxhojnë nivelet e tyre të stresit në mënyrë më efektive.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se përvojat emocionale të pjesëmarrësve ishin kryesisht negative, duke reflektuar natyrën sfiduese të punës së vazhdueshme. Pjesëmarrësit rrallë shfaqnin emocione pozitive, me përjashtim të rasteve kur ata po bisedonin me njerëz të tjerë. Shprehjet neutrale dhe trishtimi ishin më të përhapura, duke vepruar si kundërpeshë ndaj përzierjes negative.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë