Psika e Altruizmit (studim)

Altruizmi, i definuar si akti i bërjes së sakrificave ose ndërmarrjes së rreziqeve për të mirën e të huajve, ka qenë një enigmë e gjatë për psikologët dhe sociologët. Ndonëse është e lehtë të kuptosh pse njerëzit mund të ndihmojnë ata që janë afër tyre, është shumë më e vështirë të shpjegohet pse disa individë bëjnë gjithçka për të ndihmuar të huajt, ndonjëherë edhe duke e vënë veten në rrezik për ta bërë këtë.

Studimi i kryer nga studiuesit e Georgetown hedh dritë mbi profilet psikologjike të altruistëve ekstremë dhe çfarë i motivon ata të veprojnë në mënyra vetëmohuese. Është e zakonshme që njerëzit të admirojnë veprimet e individëve që përfshihen në akte altruizmi të jashtëzakonshëm, siç janë shpëtimtarët heroikë, punonjësit e ndihmës humanitare dhe dhuruesit e organeve. Megjithatë, njerëzit shpesh e shohin të mistershme se çfarë i motivon këta altruistë të veprojnë.

Studimi vlerëson mbi 300 altruistë ekstremë dhe i krahason ata me një grup bazë të të rriturve tipikë për të kuptuar dallimet në personalitetin e tyre.

Studimi zbulon se njerëzit jashtëzakonisht bujarë dallohen më së miri nga të rriturit tipikë nga tiparet dhe preferencat e tyre altruiste. Zgjedhjet e altruistëve pasqyrojnë faktin se ata vërtet vlerësojnë mirëqenien e të huajve dhe mirëqenien e komuniteteve të tyre. Studiuesit aplikuan një sërë testesh personaliteti, ekzaminime psikologjike dhe detyra ekonomike për grupin e altruistëve ekstremë të përzgjedhur për studimin, duke përfshirë donatorët që u kanë dhënë veshka, mëlçi, palcën e eshtrave dhe qeliza staminale hematopoietike të huajve, punonjësve të ndihmës humanitare dhe shpëtimtarët vullnetarë.

Bateria e testeve zbulon se altruistët ekstremë kanë nivele të vazhdueshme të Ndershmërisë-Përulësisë, një tipar personaliteti i përcaktuar nga modeli HEXACO i strukturës së personalitetit. Ky tipar personaliteti karakterizohet nga prirja për të qenë të drejtë dhe të sinqertë në marrëdhëniet me të tjerët, në kuptimin e bashkëpunimit me të tjerët. Këta njerëz nuk e konsiderojnë veten si tejet të rëndësishëm dhe dhe nuk janë të gatshëm të përdorin ose dëmtojnë të tjerët për të përfituar vetë.

Këto gjetje janë veçanërisht të rëndësishme duke pasur parasysh dallimet në demografinë dhe format e altruizmit midis grupeve të mostrës. Fakti që këto tipare ishin vazhdimisht të pranishme në të gjitha grupet sugjeron se ato mund të jenë një parashikues i besueshëm i sjelljes së jashtëzakonshme altruiste në kontekste të reja që nuk kanë norma të forta, veçanërisht kur vendimet merren me shpejtësi dhe në mënyrë intuitive.

Për më tepër, këto gjetje i japin mbështetje nocionit të një vazhdimësie të kujdesit përgjatë të cilit individët ndryshojnë në shkallën në të cilën vlerësojnë subjektivisht mirëqenien e të tjerëve. Ata sugjerojnë se altruizmi është e kundërta e fenotipeve që karakterizohen nga shfrytëzimi i të tjerëve dhe se nivelet e ulëta të tipareve joegoiste mund të korrespondojnë me sjelljet shfrytëzuese dhe antisociale si mashtrimi dhe agresioni.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë