,

Si ndikojnë filtrat e fotografive në dismorfinë e muskujve tek të rinjtë? (Studim)

Ky studim kishte për qëllim të eksploronte lidhjen midis përdorimit të filtrit fotografik dhe simptomave të dismorfisë së muskujve midis adoleshentëve dhe të rinjve kanadezë të moshës 16 deri në 30 vjeç. Studiuesit analizuan të dhënat nga mbi 900 pjesëmarrës, duke shqyrtuar se sa shpesh përdornin filtrat e fotografive dhe duke vlerësuar nivelet e tyre të dismorfisë së muskujve duke përdorur një pyetësor të standardizuar.

Gjetjet zbuluan një lidhje të rëndësishme midis përdorimit të shpeshtë të filtrit të fotografisë dhe rritjes së simptomave të dismorfisë së muskujve. Ata që përdornin filtra shpesh raportuan nivele më të larta të pakënaqësisë me pamjen e tyre dhe simptoma të përgjithshme më intensive të dismorfisë së muskujve. Veçanërisht, gjinia luajti një rol të rëndësishëm në këtë marrëdhënie. Djemtë dhe të rinjtë që përdornin filtra fotografikë shpesh treguan një dëshirë më të madhe për muskulaturë dhe përjetuan dëmtime më funksionale, të tilla si prioritizimi i aktiviteteve për ndërtimin e muskujve mbi angazhimet sociale dhe punën.

Studimi, kështu, sugjeron se djemtë dhe të rinjtë mund të përdorin filtra për të përmirësuar pamjen e tyre të muskujve, gjë që nga ana tjetër mund të përkeqësojë simptomat e tyre të dismorfisë së muskujve.

Studimi thekson poashtu nevojën për hulumtime të mëtejshme për të kuptuar mekanizmat themelorë që drejtojnë këto asociacione. Gjithashtu, hulumtimet e ardhshme ftohen të eksplorojnë tutje se si programet e edukimit mediatik mund të zbusin efektet negative të përdorimit të filtrit fotografik në imazhin e trupit dhe dismorfinë e muskujve. Për më tepër, platformat e mediave sociale mund të luajnë një rol në promovimin e vetë-perceptimit më të shëndetshëm midis përdoruesve të tyre.


Studimi origjinal: Ganson, K. T., Testa, A., Rodgers, R. F., & Nagata, J. M. (2024). Use of photo filters is associated with muscle dysmorphia symptomatology among adolescents and young adults. Body Image. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2024.101750 .

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë