Një studim me imazhim të trurit tregon se si DMT (psikodelik) ndikon në perceptimin tonë realitetit

Vitet e fundit, studimi i psikodelikëve ka fituar interes në rritje nga komuniteti mjekësor.

Megjithatë, të kuptuarit tonë se si këto komponime ndikojnë në tru është ende i kufizuar.

Në një studim të fundit të kryer në Imperial College London, studiuesit përdorën imazhe funksionale të rezonancës magnetike (fMRI) dhe elektroencefalografi (EEG) për të kapur imazhe të hollësishme të trurit të 20 vullnetarëve të shëndetshëm përpara, gjatë dhe pas injektimit me N,N-Dimetiltryptamine (DMT), një përbërës i fuqishëm psikodelik.

Studimi zbuloi se DMT rezultoi në më shumë komunikim midis zonave dhe sistemeve të ndryshme në tru, veçanërisht në rajonet e trurit të lidhura me funksione të nivelit më të lartë (p.sh., imagjinata).

Studiuesit sugjerojnë që këto gjetje ofrojnë një kuptim më të avancuar të mënyrës se si DMT dhe psikodelikët e tjerë ushtrojnë efektet e tyre duke ndërhyrë në sistemet e nivelit të lartë të trurit.

Studiuesit vunë në dukje gjithashtu se studimi është i pari që gjurmon aktivitetin e trurit para, gjatë dhe pas përvojës së DMT në detaje të tilla. Studimet e mëparshme kanë imazhuar trurin nën ndikimin e psikodelikëve të tjerë dhe kanë treguar shenja të aktivitetit të trurit të lidhur me psikedelikët, por ky studim ofron një pamje më gjithëpërfshirëse të veprimit akut të trurit nën psikodelikë deri më sot.

Rezultatet e studimit avancojnë punën e mëparshme duke konfirmuar një veprim të madh të DMT dhe psikodelikëve të tjerë agonistë 5-HT2AR në polin e lidhjes transmodale të trurit.

Gjetjet e studimit ofrojnë dëshmi të mëtejshme se DMT dhe psikodelikët e tjerë ushtrojnë efektet e tyre duke ndërhyrë sistemet e nivelit të lartë të trurit, duke mbështetur nocionin se këto komponime ndikojnë në organizim të trurit dhe natyrën e përvojës së vetëdijshme njerëzore.

Qasja gjithëpërfshirëse e studimit ofron një pamje më të avancuar të neuroimazhimit të gjendjes psikodelike, duke hapur potencialisht rrugën për kërkime të mëtejshme dhe interes mjekësor në përdorimet e mundshme terapeutike të këtyre komponimeve.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë