Kostoja e vetmisë: Si të qenit vetëm i shpenzon rezervat tona të brendshme të energjisë (studim)

Ndërsa studimet e mëparshme kanë treguar se lidhja sociale është një nevojë themelore njerëzore, deri vonë është ditur pak për efektet e izolimit akut social në variablat psikologjike dhe fiziologjike.

Një studim i realizuar së fundmi ka hulumtuar efektet e izolimit akut social në variablat psikologjike dhe fiziologjike si në një eksperiment të kontrolluar laboratorik ashtu edhe në një studim në terren gjatë izolimit të shkaktuar nga COVID-19.

Rezultatet treguan se izolimi social çoi në uljen e ngjalljes energjike të vetë-raportuar dhe lodhje të shtuar, të krahasueshme me efektet e privimit nga ushqimi.

Këto gjetje, ndër të tjera, sugjerojnë se energjia e ulur mund të jetë pjesë e një përgjigjeje homeostatike ndaj mungesës së kontaktit social. Gjithashtu, studimi zbuloi se efektet e izolimit akut social vareshin nga konteksti social dhe personaliteti, pasi pikat e përcaktuara të sistemit homeostatik social janë fleksibël dhe subjektive.

Studimi laboratorik zbuloi se efektet e mungesës së ushqimit dhe izolimit social ishin të ngjashme, duke treguar se energjia e ulur mund të jetë një përgjigje ndaj mungesës së kontaktit social.

Studimi tregoi gjithashtu se individët e shoqërueshëm dhe ata që jetonin vetëm ishin më të prekur nga izolimi social gjatë izolimit. Megjithatë, siguria se dikush është aty nëse është e nevojshme, ose potenciali për të bashkëvepruar me dikë në të ardhmen, mund të ndihmojë në zbutjen e efekteve të izolimit social afatshkurtër në jetën e përditshme.

Gjetjet e këtij studimi hedhin dritë mbi mekanizmat që qëndrojnë në themel të efekteve negative të izolimit social dhe vetmisë, të cilat mund të jenë të dobishme për ndërhyrje. Njashtu, rezultatet nxjerrin në pah rëndësinë e kontekstit social dhe të personalitetit në sistemin homeostatik social.

Megjithëse studimi u krye gjatë një konteksti unik të bllokimit të COVID-19, gjetjet kanë implikime për të kuptuar më gjerësisht efektet e izolimit social dhe vetmisë.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë