Çfarë është skizofrenia?

  • Halucinacione: kur një person sheh, dëgjon, nuhat, shijon ose ndjen gjëra që në të vërtetë nuk janë aty.
  • Deluzione: Kur një person ka besime të forta që nuk janë në përputhje me realitetin.
  • Çrregullime në të menduar: Kur një person ka mënyra të të menduarit që janë të pazakonta ose pa ndonjë rrjedhë logjike. Këtu përfshihen problemet në organizimin e mendimeve dhe të folurit. Në disa raste, këtu mund të përfshihen edhe ndalesat gjatë të folurit në mes të një mendimi, kapërcimi nga temë në temën tjetër ose krijimi i fjalëve që nuk kanë kuptim.
  • Çrregullime në lëvizje: Kur një person shfaq lëvizje jo-tipike të trupit. Në disa raste këtu mund të përfshihen edhe disa lëvizje përsëritëse.

Simptomat negative – ku përfshihen: humbja e motivimit, humbja e interesit ose kënaqësisë së aktiviteteve të përditshme, tërheqja nga jeta shoqërore, vështirësi në shfaqjen e emocioneve dhe vështirësi në funksionimin tipik.


Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë