Raporti i të drejtave të njeriut me shqetësime rreth shëndetit mendor në burgje të Kosovës (Lajm)

Pavarësisht progresit drejt përmbushjes së standardeve ndërkombëtare, burgjet e Kosovës vazhdojnë të përballen me çështje urgjente. Rastet e dhunës mes të burgosurve, raportimet për korrupsion dhe ekspozimi ndaj ideologjive radikale brenda burgjeve janë alarmante. Për më tepër, trajtimi i papërshtatshëm për të burgosurit me aftësi të kufizuara mendore thekson nevojën urgjente për reformë në sistemin e drejtësisë penale.

Ndërsa kushtetuta dhe ligjet e Kosovës ndalojnë diskriminimin ndaj personave me aftësi të kufizuara, raporti thekson sfidat e vazhdueshme në sigurimin e të drejtave të tyre. Pavarësisht mbrojtjeve ligjore, individët me aftësi të kufizuara përballen me barriera të konsiderueshme në qasjen e shërbimeve thelbësore si arsimi, kujdesi shëndetësor dhe objektet publike.

Këto gjetje kërkojnë veprim nga palët përkatëse qeveritare dhe shoqërore në Kosovë, për të zbatuar ligjet ekzistuese, për të investuar në përmirësimet e infrastrukturës dhe për të promovuar përfshirjen dhe qasjen për të gjithë individët, duke i dhënë prioritet të drejtave të njeriut dhe barazisë.


Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë