Modelet njohëse në depresionin e trajtuar dhe lidhja e tyre me rrezikun e rikthimit (studim)

Një studim i publikuar së fundmi hedh dritë mbi dinamikën njohëse të individëve që kanë dalë nga një episod i depresionit madhor, duke zbuluar implikime të mundshme për cenueshmërinë e tyre ndaj rikthimit apo ripërjetimit të këtij episodi.

Udhëhequr nga Alainna Wen, PhD, një studiuese postdoktorale në Qendrën Kërkimore të Ankthit dhe Depresionit në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos, studimi eksploroi se si individët me një histori depresioni përpunojnë informacionin emocional në krahasim me ata pa përvoja të tilla.

Studimi përfshiu një analizë të përgjigjeve nga mbi 4,300 pjesëmarrës, ku 2,081 prej tyre ishin ballafaquar me çrregullimin e depresionit madhor. Gjetjet treguan se individët në remision nga depresioni shfaqën një prirje të veçantë për t’i kushtuar më shumë kohë përpunimit të stimujve negativë emocionalë – si fytyrat e trishtuara – ndërsa ndajnë më pak kohë për stimujt pozitivë si fytyrat e lumtura. Ky paragjykim ndaj qëndrimit në informacion negativ ishte veçanërisht i theksuar në grupin me një histori depresioni, duke treguar një ndjeshmëri të shtuar të mundshme për t’u përballur me një episod tjetër depresiv.

Veçanërisht, hulumtimi tregoi se edhe pasi individët kishin kaluar nga një episod depresiv, tendencat e tyre njohëse ende anonin drejt informacionit negativ. Ky paragjykim kognitiv mund të kontribuojë në sfidën e vazhdueshme të shkallës së lartë të rikthimit në çrregullimin e depresionit madhor, madje edhe pas trajtimit të suksesshëm.

Ky studim nxjerr në pah rëndësinë e trajtimit të modeleve njohëse krahas simptomave emocionale kur trajtohet depresioni. Strategjitë terapeutike që synojnë përpunimin e informacionit negativ dhe pozitiv mund të premtojnë zvogëlimin e rrezikut të rikthimit dhe përmirësimin e menaxhimit afatgjatë të depresionit me qasje më gjithëpërfshirëse.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë