,

Efektshmëria e Terapisë Përmes të Shkruarit si një Formë Premtuese e Trajtimit të Çrregullimit të Stresit Post-Traumatik (studim)

Në një studim të botuar në JAMA Psychiatry, studiuesit synuan të adresojnë sfidën e përfundimit të trajtimeve tradicionale të PTSD për shkak të natyrës së tyre intensive në kohë.

Ndërsa ekzistojnë trajtime të bazuara në prova për çrregullimin e stresit posttraumatik (PTSD), ato zakonisht kërkojnë 8 deri në 15 seanca, gjë që shpesh çon në trajtime jo të plota. Ky studim u fokusua në krahasimin e efektivitetit të dy llojeve të terapive: Terapia e ekspozimit me shkrim (WET) dhe terapia e ekspozimit të zgjatur (PE), me qëllimin për të përcaktuar nëse WET, duke qenë më i shkurtër, mund të jetë po aq efektiv sa PE.

Studimi përfshiu një provë klinike të rastësishme joinferioriteti të kryer midis shtatorit 2019 dhe prillit 2022, duke përfshirë 178 veteranë me PTSD nga qendrat mjekësore të Veterans Affairs. Ndërsa vlerësimet u kryen në intervale të ndryshme pas seancave të trajtimit.

Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe: njëri merrte WET (pesë deri në shtatë seanca 45-60 minuta) dhe tjetri merrte PE (tetë deri në pesëmbëdhjetë seanca 90-minutëshe). Të dyja terapitë përfshinin teknika ekspozimi, me WET që fokusohej në ekspozimin imagjinar të bazuar në shkrim brenda seancave dhe PE që përfshin ekspozimin imagjinar gjatë seancës dhe ekspozimet in vivo ndërmjet sesioneve.

Rezultatet treguan se WET nuk ishte inferior ndaj PE për sa i përket reduktimit të ashpërsisë së simptomave të PTSD, me ndryshimin më të madh të vërejtur në 10 javë, duke favorizuar WET. Për më tepër, pjesëmarrësit që i nënshtroheshin WET kishin shumë më pak gjasa të braktisnin trajtimin në krahasim me ata që i nënshtroheshin PE.

Gjetjet sugjerojnë se WET mund të ofrojë një alternativë premtuese për individët që mund të luftojnë për të përfunduar trajtime më të gjata për shkak të natyrës së tyre kërkuese.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë