“Besnikëria” e trurit ndaj sheqerit dhe yndyrës (studim)

Një studim i realizuar së fundmi ka hulumtuar ndikimin e dietave me yndyrë dhe sheqer të lartë në funksionin e dopaminës në tru, neurotransmiter i cili lidhet me obezitetin. Studiuesit e këtij studimi hipotetizuan se ndryshimet në funksionin e dopaminës në tru mund të jenë një gjendje para-ekzistuese që rrit ndjeshmërinë ndaj shtimit të peshës.

Studimi përfshiu disa pjesëmarrës, të cilët përveç dietave të tyre të rregullta, u ekspozuan ose ndaj një ushqimi me yndyrë të lartë/sheqer të lartë ose një rostiçeri me pak yndyrë/pak sheqer për tetë javë. Studimi zbuloi se dieta me yndyrë të lartë/sheqer të lartë uli preferencën për ushqime me pak yndyrë, ndërsa rriti reagimin e trurit ndaj ushqimit. Këto efekte ishin të pavarura nga dallimet në peshën trupore dhe parametrat metabolikë, duke treguar një efekt të drejtpërdrejtë të ushqimeve me yndyrë dhe sheqer të lartë në përshtatjet neurobiheviorale që mund të rrisin rrezikun e ngrënies së tepërt dhe shtimit të peshës.

Studimi sugjeron se një dietë e pasur me yndyrë dhe sheqer mund të çojë në përshtatje neurobiheviorale që nxisin të ngrënit e tepërt dhe shtimin e peshës.

Më konkretisht, preferenca jonë për ushqimet e pashëndetshme zhvillohet në tru përmes një procesi të të mësuarit. Përgjigja e trurit ndaj ushqimeve me shumë yndyrë dhe sheqer rritet shumë me kalimin e kohës, duke çuar në aktivizimin e sistemit dopaminergjik, i cili është përgjegjës për motivimin dhe shpërblimin.

Kjo sugjeron që në mënyrë të pavetëdijshme mësojmë të preferojmë ushqimin përmes ndryshimeve në tru, gjë që na bën të preferojmë gjithmonë ushqime që përmbajnë shumë yndyrë dhe sheqer. Për më tepër, studimi sugjeron gjithashtu se këto preferenca ka të ngjarë të vazhdojnë edhe pas përfundimit të periudhës së studimit, pasi lidhjet e reja në tru që zhvillohen përmes të mësuarit nuk shpërbëhen lehtë.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë