Eksplorimi i fleksibilitetit të pragjeve të gjykimit social (studim)

Në jetën tonë të përditshme, ne shpesh vendosim disa standarde për të gjykuar sjelljen e njerëzve. Për shembull, ne mund të vendosim të shpërblejmë ose ndëshkojmë dikë pasi të ketë bërë një numër të caktuar gjërash të mira ose të këqija. Megjithatë, një seri eksperimentesh që përfshinin mbi 5500 pjesëmarrës kanë treguar se njerëzit shpesh devijojnë nga këto pragje të paracaktuara gjykimi, edhe kur ata kanë njohuri të plotë për atë që kishin vendosur fillimisht.

Është interesante se individët mund të lëvizin në të dyja drejtimet në gjykimin e tyre. Ata mund të bëhen “më të shpejtë për të gjykuar” duke vepruar pas një numri më të vogël sjelljesh të mira ose të këqija sesa kishin vendosur fillimisht si prag të tyre. Nga ana tjetër, ata gjithashtu mund të bëhen “më të ngadalshëm për të gjykuar” duke mbajtur gjykimin e tyre derisa të vërehen një numër më i madh i sjelljeve të mira ose të këqija.

Këto devijime nga pragjet e paracaktuara janë vërejtur në faktorë të ndryshëm. Për të shpjeguar këtë fenomen, autorët propozojnë një kornizë gjithëpërfshirëse teorike të bazuar në mbështetjen psikologjike. Akti i përcaktimit të pragjeve të gjykimit përfshin marrjen e një gjykimi përmbledhës bazuar në një gamë të gjerë rezultatesh të mundshme. Megjithatë, kur bëhet fjalë për gjykimin aktual në kohë reale, individët përqendrohen në situatën specifike në fjalë, e cila mund të ofrojë pak a shumë mbështetje sesa ajo që u konsiderua gjatë procesit fillestar të përcaktimit të pragut.

Duke manipuluar nivelin e mbështetjes psikologjike, ata propozojnë se ne mund të ndikojmë në drejtimin e këtyre shkeljeve të pragut. Mbështetja më e lartë çon që individët të jenë “më të shpejtë për të gjykuar”, ndërsa mbështetja më e ulët i bën ata të jenë “më të ngadaltë në gjykim”.

Së fundi, ndërsa devijimi nga pragu i gjykimit të paracaktuar ndonjëherë mund të ketë avantazhe, gjetjet  fillestare të studimit sugjerojnë se mund të dëmtojë gjithashtu reputacionin dhe marrëdhëniet e një personi. Në fushën e trajtimit të të tjerëve, bërja e përjashtimeve nga rregulli duket të jetë një dukuri e zakonshme, e cila mund të ketë pasoja pozitive dhe negative.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë