Zhvillohet harta e parë e trurit të një insekti (Studim)

Shkencëtarët kanë arritur një moment historik në neuroshkencë duke prodhuar hartën më të avancuar të trurit deri më sot. Një ekip ndërkombëtar studiuesish i udhëhequr nga Universiteti Johns Hopkins dhe Universiteti i Kembrixhit krijoi një diagram të detajuar të çdo lidhjeje nervore në trurin e një mize frutash larva, një organizëm model me tru të krahasueshëm me njerëzit. Hulumtimi i ekipit, i cili shfaqet në revistën Science, ofron një përparim të rëndësishëm në të kuptuarit e mekanizmit të mendimit dhe mund të mbështesë kërkimin e ardhshëm të trurit dhe të frymëzojë arkitektura të reja.

Harta e trurit të tërë është e vështirë dhe kërkon shumë kohë, madje edhe me teknologjinë moderne. Ekipi zgjodhi larvën e mizës së frutave për shkak të trurit të saj relativisht kompakt, i cili mund të imazhohet dhe rindërtohet brenda një periudhe të arsyeshme kohore. Lloji ndan pjesën më të madhe të biologjisë së tij themelore me njerëzit dhe ka sjellje të pasura mësimore dhe vendimmarrëse, duke e bërë atë një organizëm model të dobishëm në neuroshkencë.

Puna e ekipit mori më shumë se një dekadë për t’u përfunduar, me vetëm imazherinë që zgjati rreth një ditë për çdo neuron. Universiteti i Kembrixhit krijoi imazhet me rezolucion të lartë të trurit dhe gjurmoi manualisht neuronet individuale, ndërsa Johns Hopkins zhvilloi teknika për të gjetur grupe neuronesh bazuar në modelet e përbashkëta të lidhjes dhe analizoi se si informacioni mund të përhapet nëpër tru. Në fund, ekipi skicoi çdo neuron dhe lidhje, duke e kategorizuar secilin neuron sipas rolit të tij në tru.

Metodat e zhvilluara nga ekipi janë të zbatueshme për çdo projekt të lidhjes së trurit dhe kodi i tyre është i disponueshëm për këdo që përpiqet të hartojë një tru kafshe edhe më të madh. Hulumtimi ofron krahasime të rëndësishme midis lidhjeve në trurin e të rriturve dhe larvës, duke çuar potencialisht në kuptimin më të mirë të variacioneve në instalimet elektrike të trurit.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë