Pse keqtrajtimi në fëmijëri vazhdon të ndikojë në shëndetin mendor dhe fizik deri në moshën madhore? (Studim)

Keqtrajtimi në fëmijëri hedh një hije të gjatë mbi jetën e një individi, duke ndikuar jo vetëm në shëndetin e tyre mendor, por edhe në mirëqenien e tij fizike. Por si përkthehet trauma e përjetuar në fëmijëri në rreziqe për shëndetin e të rriturve dhe madje formëson vetë strukturën e trurit? Një studim novator, duke u thelluar në jetën e mbi 20,000 të rriturve, ofron disa përgjigje.

Hulumtimi zbulon një lidhje të drejtpërdrejtë midis keqtrajtimit në fëmijëri dhe traumës së të rriturve, obezitetit dhe inflamacionit. Studimi shkon edhe më tej, duke zbuluar rrugët e ndërlikuara përmes të cilave fatkeqësitë e hershme lënë gjurmë në tru.

Duke përdorur teknika të sofistikuara, studiuesit zbuluan se keqtrajtimi i fëmijërisë ndikon në shëndetin e të rriturve përmes kanaleve të shumta. Jo vetëm që ndikon drejtpërdrejt në faktorë si indeksi i masës trupore (BMI) dhe normat e traumave të të rriturve, por gjithashtu ndikon në mënyrë indirekte në nivelet e inflamacionit. Këto gjetje nënvizojnë ndërveprimin kompleks midis përvojave të hershme dhe rezultateve të mëvonshme shëndetësore.

Për më tepër, studimi hedh dritë mbi mënyrën se si këta shënues shëndetësorë janë të ndërthurur me ndryshimet në strukturën e trurit. Si obeziteti ashtu edhe trauma në moshë madhore u zbulua se lidhen në mënyrë të pavarur me modele specifike të trashësisë kortikale dhe ndryshimeve të vëllimit nënkortikal. Këto ndryshime strukturore japin një pamje të gjallë të ndikimit të qëndrueshëm të keqtrajtimit të fëmijërisë në arkitekturën e trurit.

Studimi poashtu nxjerr në pah nevojën urgjente për të trajtuar pasojat sistemike të fatkeqësive në fëmijëri. Duke kuptuar rrugët përmes të cilave trauma e hershme ndikon në shëndetin e të rriturve dhe strukturën e trurit, ne mund të zhvillojmë ndërhyrje të synuara për të mbështetur ata që kanë duruar përvoja të tilla.

Ky studim është edhe një thirrje për veprim për të krijuar një të ardhme më të sigurt dhe më të shëndetshme për brezat që do të vijnë.


Referenca e plotë: Orellana, SC et al. Childhood maltreatment influences adult brain structure through its effects on immune, metabolic and psychosocial factors.. PNAS, 2024 DOI: 10.1073/pnas.230470412

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë