,

Mendja krijuese në pushim: Eksplorimi i jetës mendore të brendshme të individëve kreativë gjatë pushimit (studim)

Një studim i ri hulumton në jetën e brendshme mendore të individëve kreativë gjatë periudhave të pushimit, duke hedhur dritë mbi proceset e tyre të mendimit dhe angazhimin gjatë momenteve të pastrukturuara. Hulumtimi, i kryer në dy studime, kishte për qëllim të kuptonte se si individët krijues lundrojnë në mendimet e tyre boshe dhe tranzicionet dinamike midis tyre.

Në Studimin 1, morën pjesë 81 të rritur, duke shprehur me zë të lartë mendimet e tyre në kohë reale gjatë një periudhe bazë 10-minutëshe. Studimi zbuloi se rezultatet më të larta të origjinalitetit në një detyrë tëtë menduarit divergjent u shoqëruan me mërzinë më pak të perceptuar, më shumë fjalë të folura në përgjithës. Për më tepër, individët kreativë treguan tranzicione më të lirshme-shoqëruese midis mendimeve të tyre, sesa lidhje të mprehta.

Në Studimin 2, një mostër më e madhe prej 2,612 pjesëmarrësish u ekzaminua gjatë pandemisë COVID-19, e cila ofroi një mundësi për të eksploruar kohën e lirë të pastrukturuar. Rezultatet e Studimit 2 vërtetuan ato të Studimit 1, duke treguar se individët me kreativitet më të lartë të vetëvlerësuar përjetuan më pak mërzitje apo monotoni gjatë pandemisë.

Këto gjetje tregojnë se individët kreativë janë më të angazhuar dhe eksplorues me mendimet e tyre kur nuk kufizohen nga detyra specifike. Ata shfaqin një prirje të natyrshme për të eksploruar botën e tyre të brendshme mendore me kuriozitet dhe për të krijuar më lehtë lidhjet shoqëruese midis mendimeve. Për më tepër, stili i tyre njohës duket të jetë i qëndrueshëm në të gjithë kontekstet e të menduarit, nga njohja krijuese gjatë aktiviteteve të orientuara nga detyra deri te njohja e gjendjes së qetë gjatë periudhave të mendimit të pastrukturuar.

Implikimet e këtij hulumtimi shtrihen në studimet funksionale të MRI-së në gjendje pushimi, pasi sugjeron që modelet e aktivitetit të trurit dhe lidhjes së vëzhguar gjatë gjendjeve boshe mund të ndryshojnë midis individëve me nivele më të larta dhe më të ulëta të aftësive të të menduarit divergjent. Të kuptuarit e korrelacioneve njohëse të njohjes së gjendjes së qetë dhe dallimeve individuale në të menduarit divergjent mund të kontribuojë në një kuptim më gjithëpërfshirës të krijimtarisë dhe përpunimit kognitiv.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë