APA bën thirrje për heqjen e pyetjeve rreth historisë së shëndetit mendor për individët që aspirojnë të bëhen avokatë të licencuar (Lajm)

Në një lëvizje novatore, Shoqata Psikologjike Amerikane (APA) ka ndërmarrë një hap të rëndësishëm drejt destigmatizimit të çështjeve të shëndetit mendor në profesionin ligjor.

Në mbledhjen e tij të fundit më 2 gusht, Këshilli i Përfaqësuesve të APA miratoi njëzëri një politikë që mbron heqjen e kërkesave/pyetjeve rreth historisë së shëndetit mendor për individët që aspirojnë të bëhen avokatë të licencuar. Politika kërkon bashkëpunim me Shoqatën e Avokatëve Amerikanë dhe shoqatat e avokatëve të shtetit për të larguar pyetjet që lidhen me diagnozat e shëndetit mendor dhe historinë e trajtimit nga pyetësorët e karakterit dhe përshtatshmërisë.

Rezoluta, e mbështetur nga prova statistikore bindëse, thekson se prania e pyetjeve në lidhje me shëndetin mendor në formularët e aplikimit të avokatëve nuk ka asnjë lidhje thelbësore me rastet e sjelljes jo të duhur të avokatëve. Të dhënat empirike hedhin poshtë efektivitetin e këtyre pyetjeve si një mjet kontrolli për vlerësimin e kompetencës së një individi për të praktikuar ligjin. Çuditërisht, Departamenti Amerikan i Drejtësisë pajtohet me këtë pikëpamje, duke pohuar se pyetje të tilla përjetësojnë supozime paragjykuese për individët me aftësi të kufizuara dhe janë të panevojshme për të vlerësuar përshtatshmërinë e një aplikanti për praktikën ligjore.

Ndërsa APA drejton këtë përpjekje për ndryshim, profesioni ligjor qëndron në prag të një epoke transformuese që përkrah ndërgjegjësimin për shëndetin mendor, përfshirjen dhe një praktikë më të drejtë të ligjit.

Komente:

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Artikuj të ngjashëm

Postimet e fundit

Kategoritë