Ne të gjithë lindim me nevoja që ndjehen dhe shprehen në formë të emocioneve. Edhe pse të gjithë përjetojmë ndjenjat e dëshirës, frikës, atashimit dhe dëshpërimit, hulumtimet e reja tregojnë se si këto ndjenja janë të lidhura me nevojat tona bazike.

  • Duhet të angazhohemi me botën. Kjo ndihet si kuriozitet.
  • Ne kemi nevojë për partnerë seksualë. Kjo ndihet si epsh.
  • Ne kemi nevojë për t’i shpëtuar situatave të rrezikshme. Kjo është frika.
  • Ne kemi nevojë për “të shkatërruar” ata njerëz dhe gjëra që vijnë mes nesh dhe kënaqësisë. Kjo është zemërim.
  • Ne duhet t’u bashkangjitemi atyre që na kujtojnë. Ndarja nga ata që kujdesen për ne mund të na bëjë të ndjehemi në panik dhe të dëshpëruar.

Emocionet e padurueshme shkaktohen nga nevoja të paplotësuara

Imagjinoni një fëmijë. Kur prindërit e tij/saj largohen nga dhoma, foshnja nuk ka aftësinë të dijë se ata do të kthehen. Gjithçka që ai/ajo e di është se ai/ajo ka nevojë për ta. Kjo nevojë shprehet nëpërmjet një ndjenje dashurie kur ata janë të pranishëm dhe përmes ndjenjës së dëshpërimit kur ata janë zhdukur. Ai/ajo nuk ka fituar ende aftësinë për të kuptuar se ata do të kthehen ose aftësinë për të vetë-zbutur. Kur gjithçka shkon mirë në zhvillim, fëmija përfundimisht mëson se kur prindërit e tij/saj largohen nga dhoma, ata gjithmonë kthehen. Por nëse prindërit mbeten të pabesueshëm ose neglizhentë, frika se ata nuk do të kthehen përforcohet.

Ndërsa ky fëmijë rritet dhe bëhet adoleshent/e, prindërit e tij vazhdojnë të jenë “të pabesueshëm” dhe ai/ajo përballon këtë refuzim duke e distancuar dhe duke e bindur veten se nuk ka nevojë për ta. Për shembull, nëse djali është 40 vjeç dhe kupton se nuk mund të mbajë një marrëdhënie romantike, kjo e sjell atë në terapi. Ndërsa terapia përparon, del se sa herë që ai fillon të ndjehet i varur nga një person i rëndësishëm, ai përjeton panik të fortë dhe distancon veten. Kjo sjellje distancuese, e projektuar për ta mbrojtur atë nga dëshpërimi, përfundimisht çon në një shpërbërje emocionale.

Zhvillimi i mënyrave të shëndetshme për të përmbushur këto nevoja sjell një ndjenjë mirëqenieje. Kur këto janë të paplotësuara, mund të rezultojë në përpjekje për t’i përmbushur ato në mënyra të vjetra jofunksionale, por tani jemi më të gabueshëm dhe joproduktivë, si të rritur. Kjo mund të çojë në vuajtje në jetën tonë të tanishme, në marrëdhënie dhe në punë. Hulumtimet tregojnë se psikoterapia psikoanalitike mund të ndihmojë në arritjen e kontrollit më të mirë mbi emocionet tona, marrëdhënie më të suksesshme dhe një jetë më të frytshme profesionale. Me fjalë të tjera, psikoterapia psikoanalitike na lejon të nxjerrim në pah reagime që ndikojnë negativisht në jetën tonë dhe për të mësuar ato produktive (Solms, 2018).

Si funksionon terapia psikoanalitike?

Hulumtimet kanë vërtetuar se psikoterapia psikoanalitike është po aq e efektshme sa terapia e sjelljes dhe njohëse (CBT) në afat të shkurtër. Megjithatë, psikoterapia psikoanalitike tregon një rritje të efekteve të saj pas ndërprerjes së trajtimit. Me fjalë të tjera, njerëzit që kalojnë përmes psikoterapisë psikoanalitike vazhdojnë të përfitojnë dhe rriten nga trajtimi shumë kohë pasi të ketë përfunduar (Steinart, Munder, Rabung, Hoyer & Leichsenring, 2017).

Ndryshe nga metodat e tjera psikoterapeutike që kërkojnë të pakësojnë intensitetin e ndjenjave, terapisti psikoanalitik ndihmon pacientin të qëndrojë dhe të tolerojë këto ndjenja pa pushim. Përfundimisht kjo përsëritje i lejon pacientit të lirojë reagimin origjinal dhe të ushtrojë mundësi të reja të përballimit me ndjenjat. Psikoterapia psikoanalitike i lejon klientit të arrijë në nevojat e paplotësuara të cilat përjetohen si emocione të dhimbshme dhe të mësojnë t’i rregullojnë ato dhe të çlirohen çdo herë e më shumë nga zotërimi i tyre shtypës dhe kërkues. Kjo çon në një rritje të kapacitetit për të jetuar një jetë më të pasur dhe më të plotë (Abbas, Kisley & Town, 2014).

Autore:

Fatime Rrahmani

Referencat:

Abbas A. A., Kisley S. R., Town J. M. (2014). Short-term psychodynamic psychotherapies for common mental disorders (update). Cochrane Database Syst Rev, 7.

Solms, M. (2018). The scientific standing of psychoanalysis.  BJPPsych International, (15)1, 5-8.

Steinart C., Munder T., Rabung S., Hoyer J. & Leichsenring F. (2017). Psychodynamic therapy: as efficacious as other empirically supported treatments? A meta-analysis testing equivalence of outcomes. Am J Psychiatr.